Wonen

Verhuizen naar een nieuw land is spannend. Je moet met vele zaken regelen, zoals; zoals je registreren bij de Nederlandse overheid om hier te kunnen werken, een zorgverzekering regelen en natuurlijk huisvesting regelen. Daarnaast moet je wennen aan de cultuur en regels van Nederland.

Gelukkig kan Flexible Human Services een hele hoop zaken al voor jou regelen. Wij helpen je hier graag mee! Deze zaken nemen wij jou dus uit handen waardoor jij je hier niet druk om hoeft te maken!  Zo kunnen wij een zeer voordelige zorgverzekering voor jou regelen. Zie pagina over gezondheidszorg voor meer informatie over de zorgverzekering. Ook de registratie bij de Nederlandse overheid kunnen wij voor jou regelen. Daarnaast hebben wij een Huisvestingspartner; Flexwonen.nu, die huisvesting voor jou kan regelen.

Natuurlijk heb je ook vrije tijd te besteden naast je werk. Op de pagina Taal & Integratie vind je een aantal tips voor leuke activiteiten om te doen in Nederland.

Huisvesting in Nederland

Nederland is een klein land met heel veel inwoners. Dit betekent helaas dat er in sommige gebieden een tekort is aan betaalbare woonruimte. Houdt hier rekening mee als je zelf je huisvesting wil regelen in Nederland. Huisvesting aangeboden door particuliere verhuurders, is vaak erg duur. Waarschijnlijk een stuk duurder dan wat je gewend bent in je thuisland. Onze tip is: begin op tijd met zoeken naar betaalbare huisvesting als je dit graag zelf wil regelen.

Wanneer je in Nederland komt werken bij Flexible Human Services heb je de mogelijkheid om huisvesting via ons te regelen. Dit gaat dan via onze partner Flexwonen.nu.

Wanneer je bij ons komt werken, helpen wij je met alle registraties die je nodig hebt om in Nederland te mogen wonen. Deze registratie is nodig om te mogen werken én wonen in Nederland. Wij regelen transport van en naar de inschrijfbalie bij het RNI, waar je je inschrijft en een Burger Service Nummer (BSN) nummer krijgt.

Als je van plan bent om langdurig in Nederland te blijven dan is het slim om je in te schrijven bij een woningcorporatie. Een woningcorporatie biedt veelal “Sociale huurwoningen” aan. Deze woningen zijn goedkoper dan particulier verhuurde woningen. Er zit ook een maximale huurprijs  aan deze woningen, deze huurprijsgrens wordt bepaald door de Nederlandse overheid. De huur voor zo’n woning ligt rond de €800 per maand. Alle woningen die niet via een wooncorporatie verhuurd worden liggen vaak ruim boven dit bedrag.

Let op! Een woningbouwcorporatie bekijkt wel vooraf of je op basis van jouw inkomen een sociale huurwoning kunt krijgen. Als je inkomen te hoog is, dan kom jij niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Daarnaast  kan het lang duren voordat je een sociale huurwoning kunt huren, vaak zijn wachttijden meer dan 7 jaar (in druk bevolkte gebieden zelfs nog een stuk langer). We noemen dat een wachtlijst voor de mensen die ingeschreven zijn. Als je bij een woningbouwcorporatie staat ingeschreven moet je zelf reageren op het woningaanbod. Dat zijn de woningen die zijn vrijgekomen. Je vindt deze op de website van de woningbouwcorporatie. De woningcorporatie biedt je niet uit zichzelf een woning aan.

Door de lange wachttijden voor de sociale huurwoningen en de hoge prijzen van het particuliere huuraanbod betekent het dat je hoogstwaarschijnlijk niet direct zelfstandig een betaalbare woning privé kunt vinden in Nederland.

Wonen bij Flexwonen.nu

Vanwege de hoge huurprijzen in de particuliere sector en het beperkte aanbod van de Sociale Huurwoningen hebben wij een huisvestingspartner Flexwonen.nu die voor jou huisvesting kan regelen. Veel van onze nieuwe werknemers kiezen voor deze optie. Flexwonen.nu voldoet aan het SNF-keurmerk.

Stichting Normering Flexwonen
SNF (Stichting Normering Flexwonen) is de onafhankelijke stichting die staat voor goede en veilige huisvesting voor arbeidsmigranten in Nederland. Lees op deze website meer over SNF (beschikbaar in verschillende talen).

Wanneer je bij Flexwonen.nu je accommodatie huurt zullen wij de huur op je loon inhouden. Flexwonen.nu hanteert een vaste prijs waar alles in zit; huur, internet, eventueel een fiets en kosten voor Gas, Water en Electra (GWE) (voor normaal gebruik). De woonruimte van Flexwonen.nu voldoen aan de richtlijnen bepaald door de Nederlandse overheid. Zo zijn er een aantal eisen opgesteld zoals dat er bijvoorbeeld per 8 bewoners minimaal 1 toilet en 1 douch aanwezig moet zijn. Lees hier meer over de eisen voor woonruimtes (in het Nederlands, Engels of Pools).

Stichting Normering Flexwonen (SNF) controleert of de woonruimtes van Flexwonen.nu voldoen aan de gestelde eisen. Er worden regelmatig audits uitgevoerd bij Flexwonen.nu.

In alle woningen is informatie aanwezig met wat je moet doen in een noodgeval. Dit hangt op een centrale plaats in de woning. De informatie op deze posters is meertalig. Hierop staan telefoonnummers van de Flexwonen.nu locatiebeheerders, politie en het alarmnummer 112. Ook hangt er een poster van SNF met hoeveel personen er in de woning mogen wonen. Daarnaast is er ook informatie aanwezig hoe je in contact kan komen met de verschillende afdelingen van Flexible Human Services.

Op grote huisvestingslocaties van Flexwonen.nu is ook een beheerder aanwezig. Daarnaast kun je reparatieverzoeken of vragen stellen via onze makkelijke applicatie op je telefoon. Flexwonen.nu neemt dan contact met je op over de reparatie of vraag.

Bij wonen komen natuurlijk nog veel meer dingen kijken. Lees op de volgende pagina’s nog meer over wonen en werken in Nederland: