Taal & integratie

Taal en integratie zijn met elkaar verbonden. Om te integreren in Nederland, je thuis te kunnen voelen en je te kunnen redden in het dagelijks leven in Nederland, is het handig om Nederlands of Engels te (leren) spreken. Zo’n 90% van de Nederlandse bevolking spreekt naast Nederlands ook (redelijk) Engels. Dus ook met de Engelse taal kun je je ook goed redden in Nederland. Een van deze twee talen spreken is niet alleen handig voor op de werkvloer, maar ook daarbuiten: even de weg vragen, vragen waar je iets kan vinden in de supermarkt of de menukaart lezen en eten bestellen in een restaurant. Dit wordt allemaal een stuk makkelijker als je de taal spreekt.

Flexible Human Services helpt je graag om Nederlands of Engels te leren. Daarom hebben wij onze eigen Talent Academy! Hierin kan je een Nederlandse of Engelse taalcursus volgen, vaak gegeven door een docent vanuit jouw eigen moedertaal. Met regelmaat worden er taalcursussen georganiseerd op verschillende niveaus en locaties. Dit wordt allemaal betaald door Flexible Human Services*; we investeren namelijk graag in jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo hopen we samen sterker te worden!

*We verwachten wel dat je de cursus afrond als je je inschrijft voor een cursus. Anders zullen de kosten voor jezelf zijn. Hiermee willen we stimuleren dat je de gehele cursus afrond, waar je aan bent begonnen.

Naast onze eigen “Talent Academy” zijn er nog meer manieren om Nederlands of Engels taal te leren. Hieronder kan je een aantal tips vinden:

Bijvoorbeeld via een applicatie op je smartphone: een aanrader is de app Duolingo. Hiermee leer je (gratis) op een leuke spelende manier snel al de basis van de taal vanuit jouw moedertaal. De basis leer je al door elke dag tien minuten te oefenen.

Ook kan de gemeente waarin je woont soms helpen met het leren van de Nederlandse taal. Denk hierbij aan een vrijwillige taalcoach. Deze persoon noemen we een ‘ taalmaatje’. Veel gemeenten hebben een project met taalmaatjes. Hiervoor is het wel nodig dat je al basis Nederlands spreekt, de websites zijn alleen in het Nederlands beschikbaar: www.hetbegintmettaal.nl/ en www.lezenenschrijven.nl/ 

Er zijn ook verschillende stichtingen in Nederland die zich inzetten voor migranten om hen beter te laten integreren in Nederland. Ook zetten deze stichtingen zich in voor mensen om contact te komen met de gemeenschap van andere migranten in hun woonplaats. Zij kunnen je ook advies geven over het leren van de Nederlandse taal. Daarnaast bieden ze ook hulp en advies over het leven in Nederland, integratie en participatie, over het omgaan met de regels en systemen van de overheid en over allerlei andere dingen van belang zijn voor jouw integratie in Nederland.

Hieronder vind je enkele website van stichtingen die zich hier voor inzetten:

Voor de Poolse gemeenschap: Stichting Kreda
Voor de Roemeense gemeenschap: Stichting ROMPRO
Voor de Bulgaarse gemeenschap: Stichting BOC

Geloof (kerk)

Mocht je veel waarde hechten aan het uitoefenen van je geloofsovertuiging, dan zijn er in Nederland verschillende kerken waar je een dienst kan volgen in andere talen. Grote kans dat jouw taal hier ook bij zit. Op de website van migrantenkerken.nl kan je zoeken op verschillende talen, plaatsen en stromingen.

Thuis voelen

Om je thuis te voelen in Nederland kan het helpen om naast je werk ook andere activiteiten te ondernemen en sociale contacten op te bouwen. Verhuizen naar een ander land, kan namelijk best spannend zijn. Contact hebben met mensen die hier ook mee te maken hebben en/of juist al geïntegreerd zijn, kan hierbij helpen. Lukt dit niet en heb je hierdoor te maken met neerslachtige gevoelens? Op deze pagina kun je lezen welke psychologische hulp beschikbaar is in Nederland.

Hieronder wat tips voor activiteiten in jouw vrije tijd. De meeste dingen zijn aanwezig in bijna alle gemeenten in Nederland, of in een plaats dichtbij.

Bezoeken van een stad
Nederland is vele mooie steden rijk, zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Daarnaast zijn er ook kleinere steden zoals Alkmaar, Leiden, Breda, Middelburg en Haarlem die leuk zijn om te bezoeken. Een wandeling door te stad is altijd leuk, maar daarnaast zijn er ook veel historische hoogtepunten om te bezoeken en Nederland te leren kennen. Benieuwd wat je kunt ondernemen in een bepaalde stad? Dat kun je vinden op de website van de ANWB.

Bibliotheek
Mocht je al een beetje Nederlands of Engels kunnen en van lezen houden dan is de bibliotheek handig. Bijna elke gemeente heeft een bibliotheek. Hier kan je lid worden en boeken lenen. Op deze website kan je meer informatie vinden.

Zwembad
Eigenlijk is er in Nederland altijd wel een zwembad dichtbij. Hier kun je  ‘ vrij’  zwemmen met bijvoorbeeld vrienden of met je kinderen of bijvoorbeeld sportief ‘banen’ zwemmen. Op deze website kan je alle locaties van zwembaden in Nederland vinden.

Sportschool
Voor cardio of krachttraining kan je naar de sportschool. Veel sportscholen bieden ook verschillende groepslessen aan. Van yoga tot kickboksen. Zoek op Google naar “sportschool” of “gym” en je vind sportscholen bij jou in de buurt.

Musea
Nederland kent vele (soorten) musea. In elke gemeente is er wel een streekmuseum te vinden, waar je wat meer te weten kunt komen over de plek waar je woont. In de grotere steden zijn er vaak heel veel musea om te bezoeken. Er bestaat ook een Museumkaart, hiermee kan je voor een vast bedrag een jaar lang naar bijna naar alle musea in Nederland.  Meer hierover vind je hier.

Wandelen
Even lekker ontspannen met een wandeling is goed mogelijk in Nederland. Er zijn vele officiële wandelroutes uitgestippeld. Op de routes zijn er ook wegwijzers aanwezig om te volgen. Er bestaan verschillende websites waarop je kunt zoeken naar routes bij jou in de buurt. Aanraders zijn: ANWB en wandel.nl

Fietsen
Nederland staat ook wel bekend als fietsland, er zijn meer fietsen dan inwoners! Hierdoor is de infrastructuur ook goed ingericht voor fietsers; in Nederland ligt maar liefst 37.000 kilometer aan fietspaden! Er zijn dus vele recreatieve fietsroutes aanwezig. Deze routes zijn goed aangegeven. Op deze website vindt je een hoop fietsroutes door heel Nederland, bijvoorbeeld langs de bloeiende tulpenvelden in het voorjaar.

Mountainbiken
Wil je iets meer spanning bij het fietsen? Dan zijn er ook vele mountainbike routes/paden in Nederland. Je kunt op verschillende plekken ook een mountainbike huren. Let wel op, het is wel vereist dat je aardig goed kan fietsen voordat je dit gaat doen. Hier vind je de mountainbike routes in Nederland.

Bioscoop
In bijna elke stad is wel een bioscoop aanwezig. Maar ook in sommige dorpen worden regelmatig films vertoont, bijvoorbeeld in het plaatselijke theater. Op deze website vind je een pagina met alle bioscopen en filmhuizen in Nederland. In de bioscopen worden de films ondertiteld, maar niet overgesproken. Zo kun je ook naar de bioscoop als je geen Nederlands spreekt, maar bijvoorbeeld wel Engels. Of misschien is er wel een film in het theater of de bioscoop in de taal van jouw thuisland!

Koopavonden en -zondagen
In de steden zijn winkels vaak 7 dagen per week geopend, maar ook in dorpen zijn er soms koopzondagen en meestal een keer per week een koopavond.

Wist je dat?

Hier wat leuke weetjes over Nederland:

Nederlanders zijn bekend om hun directheid, ze zeggen vaak gelijk wat ze denken en vinden. Zelf noemen ze dat open en eerlijk. Graag klagen is er ook bij, vooral over het weer. Het weer is sowieso een onderwerp waar veel Nederlanders het vaak over hebben. Nederlanders zijn goed in overal creatieve en innovatie oplossing voor te vinden.

Er leven zo’n 17,5 miljoen mensen op een oppervlakte van 41,5 duizend vierkante kilometer in Nederland. Is dat veel? Ja, Nederland is niet alleen het dichtst bevolkte land van de EU, maar zelfs een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Ruim 40% woont in de ‘Randstad’ het gebied tussen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Bollenstreek
Het FHS hoofdkantoor staat in Noordwijkerhout, dit is naast dat het in de randstad ligt ook midden in de bollenstreek, vanaf half april tot half mei staan er in deze streek velden vol met prachtige kleurrijke bloemen. Veel werknemers van ons werken en wonen in de bollenstreek.

Ook het bloemenpark de Keukenhof bevindt zich in de bollenstreek. De Keukenhof is jaarlijks maar drie maanden geopend. In deze drie maanden bezoeken meer dan een miljoen mensen het park. Wil je het park bezoeken? Vooraf entreetickets aanschaffen is aan te raden en hou er rekening mee dat het bepaalde dagen erg druk kunnen zijn. Meer informatie kun je vinden op: www.keukenhof.nl

Tip: Tijdens de maanden dat de bloemen in bloei staan is het prachtig om een fietstocht te doen in de regio.

Koningsdag
Nederland is een monarchie, dat betekent dat wij een koningshuis hebben. Op 27 april wordt de verjaardag van de koning gevierd. Koningsdag is altijd een groot feest in Nederland, iedereen gaat in het oranje gekleed en er is een diversiteit aan feesten en festiviteiten. De meeste bedrijven zijn deze dag gesloten.

Typisch Nederlands eten & snacks
Nederland kent veel eten en snacks die typisch Nederlands zijn. Hier een lijstje van dingen die je eigenlijk wel een keer moet proberen als je in Nederland bent:

 • Kaas
  Nederlandse kaas is waarschijnlijk anders dan je gewend bent. Nederland kent vele soorten kazen. Met als bekendste namen Goudse kaas en Edammer. Veel soorten kaaszijn te vinden in de supermarkt. Maar Nederland bezit ook tal van echte kaaswinkels.
 • Pannenkoeken & Poffertjes
  Misschien ben je wel bekend met ‘Pancakes’. Nederlanders houden hier van. Dit wordt vaak gegeten als avondmaaltijd, met (poeder)suiker, stroop, appel of natuurlijk kaas. Poffertjes zijn een soort mini pannenkoeken, vaak gegeten met poedersuiker en roomboter.
 • Patat met mayonaise
  Nederlanders zijn echte saus eters. Zo ook bij de patat, graag met mayonaise. Dit mag niet ontbreken als je in Nederland bent. Nederlanders noemen die ook wel een “Patatje met”
 • Pindasaus
  Pindasaus wordt ook veel gegeten in Nederland. Deze heeft de oorsprong uit de voormalige kolonie van Nederland in Indonesië. Het is een soort pasta van gemalen pinda’s. Erg lekker met saté, daarom ook wel satésaus genoemd.
 • Nederlandse gefrituurde snacks
  De kroket, bitterbal en frikandel zijn echte Nederlandse snacks, die kunt bestellen in een snackbar. De kroket is een ragoutbal van rundvlees gerold in paneermeel. De bitterbal is een kleine ronde bal die in een of twee happen opeet. Beide snacks zijn heerlijk met mosterd. De frikandel daarentegen is een staaf van verschillende soorten vlees. De frikandel speciaal is een variant met mayonaise, curry en uitjes.
 • Hagelslag
  Hagelslag is een broodbeleg dat bestaat uit allemaal kleine chocolade korrels. De naam is bedacht op dat het op hagel lijkt.
 • Beschuit met muisjes
  Zowel beschuit als muisjes zijn typisch Nederlands. Beschuit is een soort zeer droge vorm van brood, het is vergelijkbaar met geroosterd brood,. Muisjes zijn een broodbeleg in de vorm van kleine bolletjes, gemaakt van anijszaadjes en omhult met roze, blauwe of een witte suiker buitenkant. Dit wordt vaak geserveerd ter eren van de geboorte van een kindje. Roze bij een meisje, blauw bij een jongen.
 • Oliebollen
  Gedurende de wintermaanden worden oliebollen verkocht in Nederland. Op veel plekken staan dan “oliebollenkramen”. Het is een bolvormig gefrituurde deegbal, erg lekker met poedersuiker. Traditioneel worden deze gegeten op oudjaarsavond.
 • Stroopwafels
  Wordt van oorsprong ook wel siroopwafel genoemd. Het bestaat uit twee ronde deegwafels met een ruitpatroon. Hiertussen zit een zoete siroop.

Nog wat weetjes:

 • Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld
 • Nederlanders eten gemiddeld 14,3 kilogram kaas per jaar
 • Bijna 1/3 van Nederland ligt onder zeeniveau

Lees meer over wonen of over werken in Nederland. En wat Flexible Human Services voor jou kan betekenen.